מבטיחה לענות לכולם.
איך מתחילים לסדר בית עמוס?
כשאני מגיעה לבית עמוס מאד הדבר הראשון שאני עושה הוא להכין תכנית. להחליט במה להתמקד קודם ובמה בשלב מאוחר יותר. ההחלטה היא כמובן בהסכמה עם בעלי הבית שהם גם שותפים לתהליך. בעלי הבית מקבלים את ההחלטות, תמיד, התפקיד שלי הוא לתמוך בהם כדי שיוכלו לקבל החלטה. לתמוך זה אומר להרגיע פחדים וחששות, לשאול שאלות ענייניות, למיין ולרכז וגם לארגן את החפצים מכל סוג בנפרד.
בחרנו את החדר או האזור שאותו נארגן. איך מתחילים ת'כלס? ממיינים את העומס לנושאים. למשל בחדר הראשון בוידאו שבהמשך הפוסט היו מוצרים לבית, כלי עבודה, קישוטים, חפצים שקשורים לנכדים, מזכרות. בבית השני בחדר העמוס שסידרנו היו בגדים לכל אחד מהמשפחה, בגדי ילדים קטנים למסירה, בגדי ילדים שקטנים על הילד הבכור אבל עדיין גדולים על האח הקטן. חוץ מבגדים היו משחקי קופסה, צעצועים וחומרי יצירה לילדים ומכיוון שהאם היא אישה יוצרת, היו שם גם חומרי יצירה שלה. אז המיון הוא השלב הראשון. מיון, ארגון החפצים הממויינים באופן אסתטי וברור. השלב השני הוא אחסון החפצים הממוינים באופן חכם ונגיש ומכיוון שיש יותר מדי חפצים – מומלץ לוותר על חלק מהם. לשחרר.
כמה זמן לוקח לסדר בית בממוצע?
כמה שעות או כמה ימים לוקח לסדר בית ממוצע? זאת שאלה שחוזרת על עצמה. אנשים רוצים לתכנן את עצמם. לדעת כמה ימי עבודה יצטרכו להקדיש לפרויקט וכמה כסף. אבל לשאלה התיאורטית הזאת אין שום משמעות עבורכם. אתם רוצים לדעת כמה זמן ייקח לכם לארגן את הבית שלכם. וזה תלוי גם במצב העומס בבית וגם בנכונות שלכם לשחרר עומס מיותר, לארגן פתרונות אחסון מתאימים וכדומה.
אז איך תדעו בכל זאת?
אני מציעה לכם נוסחה לא מדויקת ובכל זאת, כלי להערכה. אז ככה:
הכינו רשימה של האזורים המבולגנים בבית. למשל: המחסן, הממ"ד והמטבח.
נסו להעריך איזה מהם הוא הכי קשה לסידור. התחילו דווקא עם חדר שקל לכם יותר לגשת אליו, חדר שכאשר תארגנו אותו תהנו מהסידור ביומיום, אני מניחה שמבין שלושתם המטבח יהיה הראשון לסידור. ותמדדו זמן. זה אומר שתסדרו אותו באינטנסיביות, בחריצות. אם הצלחתם לארגן את המטבח בחמש שעות – הכפילו את מספר השעות ושריינו עשר שעות לסידור המחסן, שהוא במצב הרבה יותר עמוס מהמטבח. ואל תתבאסו אם זה ייקח לכם יותר זמן. הרי מראש ידעתם שזו הערכה.
ועכשיו לשאלה: כמה כסף זה יעלה… הרי ברור שככל שהסדר יארך יותר שעות ויותר ימים – התשלום למסדרת יעלה גם הוא. המחשבה שהסכום הדרוש לפרויקט הוא גבוה ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם היא רק מחשבה. והאמת היא שניתן להעזר במסדרת בתים מקצועית רק בשלב ההתחלה שהוא הכי קשה ולהמשיך בעצמכם. כשתגיעו לשלב האחרון – אחרי שמיינתם הכל וכל מה שנחוץ זה לדייק את האחסון – אולי תרצו להיעזר שוב במסדרת מקצועית. בשני הבתים שהראיתי בוידאו שכרו אותי לשלב ההתחלתי ואת יתר העבודה לקוחותי המשיכו בכוחות עצמם. בשני החדרים העומס לפני העבודה היה כזה שחסם את הגישה לארון וגם לחלון. היה קשה למצוא מקום לדרוך על הרצפה. כעבור מספר שעות החפצים בחדר מוינו מיון ראשוני. יש גישה לארון ולחלון. אפשר ללכת אליהם בקלות על ה"שביל" הפנוי, וגם העומס ארוז בשקיות וקופסאות שכל אחד מהם מכיל חפצים מסוג מסוים. כך שאפשר לקחת שקית כזאת ולטפל בה תוך זמן קצר יחסית.
איך שומרים על הסדר?
כדי לשמור על הסדר אני ממליצה להגיע למצב של סדר אמיתי, לא רק מסודר למראית עין אלא מצב שבו לכל דבר יש מקום. בבית עמוס מדי קשה לשמור על סדר כי קשה להחזיר חפצים למקום שלהם. למשל: אם יש לכם המון כלי הגשה יפים לאירוח, כל אחד מסוג אחר, הם מונחים זה על גבי זה בתוך ארון או מגירה. הוצאתם כלי אחד במאמץ רב והשתמשתם בו, כשהוא נקי ויבש אתם רוצים להחזיר אותו למקום. זה לא קל. לא פשוט. כנ"ל ארון בגדים דחוס מדי. קשה מאד להחזיר דברים למקום שלהם כשאין מקום בארון לכולם.
בקיצור, ככל שיהיה יותר קל להחזיר למקום – כך יהיה לכם יותר מסודר. הרי לא תרצו לחזור שוב לעומס שהיה. נכון? ולסיום הוידאו שבו תוכלו להתרשם בעצמכם שאין דבר כזה בית מבולגן מדי. תמיד אפשר לסדר. לפחות להתחיל.