סידור דירה של נכה
סידור בית תמיד נעשה בהתאמה אישית למי שגר בבית. הסידור הפנימי של החפצים בבית, גם הסדר של החפצים בתוך הארונות, מותאם לסדר העדיפויות ולצרכים של בעלי החפצים. תמיד. הפעם אני מזמינה אתכם להציץ לסידור דירה של אדם נכה. שזה אומר שהוא לא יכול לטפס על כיסא או סולם ולכן אין טעם לאחסן חפצים במקום גבוה בארון.
האיש התלונן שהבית לא מאורגן בעיניו באופן אסתטי, אז שינינו את סדר הרהיטים בסלון והופ! משהו נפתח בחלל. המקום מרגיש מזמין יותר בלי שהשקענו בריהוט חדש. גם במרפסת עשינו סדר משמעותי שמנגיש לבעל הבית את המרחב ומאפשר לו להגיע לארון הכלים שהיה חסום בעציצים וחפצים. נערמה לו ערימת ניירת שגם אותה מיינו ותייקנו. בשני חדרים נוספים סידרנו ארונות אבל לא עשינו שינויים משמעותיים. ההתאמה האישית מתבטאת לא רק בהצבת הרהיטים וארגון החפצים אלא גם, אולי בעיקר, לקצב של מי שגר בבית וליכולת שלו להכיל שינויים.
מה זה ארגונומיה ואיך זה קשור לסידור הבית?
אלי פגשתם את המושג ארגונומיה בהקשר למוצרים חכמים, מתוחכמים. כמו למשל מקלדת ארגונומית, עכבר ארגונומי למחשב. המהנדסים חקרו את האופן שבו כף היד שלנו זזה, באיזה זווית הכי קל לנו ללחוץ על האצבעות ועוד פרמטרים כדי ליצור מוצר שנוח להשתמש בו. קיימים מוצרים שיוצרו במיוחד כדי שלנכים יהיה יותר קל להתארגן בכוחות עצמם. אבל איך מסדרים בית באופן ארגונומי? בלי לרכוש מוצרים מיוחדים? אז ככה:
בודקים, ממש מודדים, עד לאיזה גובה, בעל החפצים יכול להגיע. לאן הוא מגיע כשהוא מתכופף. מוודאים שהוא יוכל לפתוח את הארון ולהגיע לעומק המדף תוך כדי ישיבה בכסא הגלגלים. בחדר השינה למשל, המלצתי להחליף את הארון לארון בעל דלתות הזזה, כי ארון שבו הדלתות נפתחות לצדדים על ציר, לא מאפשרות לו להתקרב לחלק מהארון.
אם תנסו להיכנס לנעליים של אדם שמוגבל בתנועה תופתעו כמה פעולות שלאדם בריא ושלם הן פשוטות לביצוע – לנכה הן מסורבלות. זה מאד מתסכל. למשל להניח חפץ רק לבינתיים כדי לקחת משהו שנמצא מאחוריו – מסורבל. אין איפה להניח בינתיים. המשימות הכי פשוטות כמו להכין אוכל, להדיח כלים, להתקלח, להתלבש – דורשות תכנון ותרגול. לכן כדאי לארגן את הבית כך שיהיה הכי ידידותי למשתמש שרק ניתן.
ועוד משהו חשוב לעניין ההתאמה. נכים הם לאו דווקא עשירים. כך שרצוי לעשות התאמות שלא כרוכות בהוצאות כספיות גבוהות ועדיף להסתדר עם מה שיש. בצילומים מתחת אפשר לראות שהזזת שולחן האכול שהיה מקביל לקיר כך שיהיה ניצב לקיר, מאפשר גם גישה יותר נוחה לכל צידי השולחן וגם מהווה חציצה בין המטבח לסלון. כשהשולחן ניצב אל הקיר ניתן לפתוח אותו במקרה שמצטרפים אורחים או כשרוצים משטח עבודה גדול לעבוד עליו. השינוי הזה לא עלה לנו שקל.
בתמונה הבאה שידת הטלוויזיה. לפני העבודה השידה תחובה לתוך גומחה, שולחן רחב מדי לצד השידה ועליו מונחים כלים מסוגים שונים. השינוי: הזזנו את שידת הספרים ימינה. בגומחה הצבנו כד עם פרחים גבוה וצר. המלצתי להתקין מדפים בתוך השידה כדי לאחסן בה ספרים וקישוטים. והחלפנו בין השולחן הרחב לשידה סגורה קטנה יותר. השגנו מראה פחות מגובב ויותר מרווח. גם השינוי הזה לא עלה לנו שקל.
אתם מוזמנים לשתף בתגובות דוגמאות מהחיים שלכם.