משפחות עם ילדים עוברות דירה בקיץ.
משפחות עוברות לדירה גדולה יותר או שקטה עם חצר או ליד ההורים. לרוב מעבר דירה קורה בחופשת הקיץ. אם עוברים באמצע שנת לימודים יותר קשה לילדים להסתגל למסגרות החדשות.
האתגרים של משפחות עם ילדים שעוברות דירה
האתגר הראשון של משפחות עם ילדים שעוברות דירה הוא כמויות הריהוט והאביזרים וכו'. בדרך כלל בשלב זה בחיים צוברים הרבה מאד חפצים מאד נחוצים. הילדים – כל אחד בגיל אחר, יש לו בגדים, ספרים, צעצועים ומשחקים שמתאימים לגילו. בנוסף, ארגזים של הנ"ל שהגדולים כבר לא משתמשים בהם אבל הקטנים ישתמשו בעוד שנה או שנתיים ולכן שומרים אותם כי לא תקנו שוב.
כמויות גדולות של חפצים זה אומר הרבה מאד עבודה כשאורזים אותם בארגזי הקרטון לקראת ההובלה. באופן מרגיז דווקא הורים לילדים צעירים בדרך כלל מאד עסוקים. בדרך כלל שני ההורים עובדים מחוץ לבית והזמן שלהם מתחלק איכשהו בין כל המטלות. ברור שבימים של מעבר הדירה לוקחים ימי חופשה מהעבודה. האתגר הוא להספיק לארוז הכל לקראת ההובלה, לפרוק את תכולת הקרטונים אחרי מעבר הדירה ולארגן את הבית באופן יעיל ונוח בכמה ימים. הרי לחיות בדירה מבולגנת עם ילדים קטנים זה ממש לא נעים.
מעבר דירה הוא הזדמנות
מעבר דירה כמו כל שינוי אחר יכול להיות הזדמנות לשינוי חיובי אך עלול להוביל למשבר. לפעמים הילדים כועסים שמרחיקים אותם מהחברים שהם מכירים, למשל. אם הילדים גדולים וההורים מצפים מהם לעזרה – ילדים שלא עוזרים בדרך כלל בשגרה עלולים לסרב להושיט יד אפילו בלחץ הזה, ההורים מאוכזבים ולחוצים וזה עלול לגרום לריבים. בכלל… הלחץ של ההורים במעבר דירה עלול להשפיע גם על הילדים וליצור חוויה שלילית מכל העניין ולהקשות על ההסתגלות לדירה החדשה והסביבה החדשה. האתגר במצב הזה הוא לנהל את הפרויקט בענייניות ובלי דרמות מיותרות.
אחרי המעבר הפיסי של הרהיטים והחפצים וארגונם בבית החדש, האתגר הוא ההסתגלות לדירה החדשה ולסביבה החדשה. ושוב, ככל שמארגנים את הריהוט והחפצים בדירה החדשה מהר יותר, גם ההורים וגם הילדים מרגישים פנויים יותר להפנות את המשאבים של זמן ותשומת לב לעניינים החשובים באמת – להכיר את השכנים ולמצוא חברים חדשים. כשהדירה מסודרת פחות או יותר יש זמן ומרחב להכניס את השכנים הביתה לראות את הדירה ולהכיר את המשפחה.
אתם עושים "בשכל" שאתם קוראים את הפוסט הזה עכשיו. אולי מצאתם באינטרנט עוד כתבות עם עצות לקראת מעבר דירה.
אולי עברתם דירה לפני שנה או שנתיים ואתם עוד זוכרים איך היה ואולי כבר מזמן שכחתם. ככל שתדעו יותר מה צפוי לכם ומה עלול להשתבש – תוכלו להתכונן מראש ולהימנע מעוגמת נפש.
תכנון מראש של מעבר הדירה כפרויקט
שתפו את הילדים כבר משלב התכנון של מעבר הדירה
אפשר למצוא בספריה הציבורית ספרי ילדים שעוסקים בנושא שלנו – מעבר דירה. לילדים צעירים מתאים למשל הספר "לולי השבלול מחפש מקום לגור" שכתב גיא גזית, אם אתם בונים בית, הספר "דוביל'ה בונה בית" מאת חיה שנהב יכול להתאים וגם "הבית של יעל" מאת מרים רות. אם עולים קשיי פרידה מהבית הנוכחי תוכלו לקרוא עם הילדים את הספר "זה לא נורא לעבור דירה" מאת נירה הראל. אז כפי שאפשר לראות, הנושא של מעבר דירה כבר טופל בספרות הילדים. אחרי קריאת הסיפור שתפו את הילדים שגם המשפחה שלכם עומדת לעבור דירה. הקשיבו לכל החששות של הילדים וגם לכעסים המתפרצים, הילדים מבטאים את הקשיים שלהם בכל מיני אופנים. תוכלו גם להתייעץ עם מנחי הורים.
מאחר ושיתפתם את הילדים כבר משלב מוקדם – הכנתם אותם מראש לרעיון המעבר וטיפלתם בהתנגדויות שהם העלו אם היו, שתפו אותם גם בחירת הריהוט לחדר שלהם, במטלות האריזה, מיון של הצעצועים והספרים, הילדים הגדולים יוכלו להעסיק את הקטנים כשאתם אורזים או ממיינים, הגדולים יכולים לעזור לקטנים לעבור את המעבר בקלות.
מעבר דירה הוא שינוי. עשוי להיות מפנה לטובה או משבר, אתם בוחרים איך לנהל אותו ולאן להוביל אותו.
דוגמאות למעברי דירה - משפחות עם ילדים
משפחות רבות שוכרות עזרה מקצועית באריזה, פריקה ומיון החפצים לפני המעבר, ממש כמו שנעזרים במעצב פנים ואדריכל לתכנון הבית. לפעמים מקבלים את שירותי במתנה מההורים או חברים טובים. אשתף אתכם במעט מנסיוני.
בוידאו בתחילת הפוסט – זוג צעיר עם שני בנים קטנים הזמינו אותי לעזור לארגן את חדר המשחקים של הבנים. אמא שלהם היתה מיואשת מכמויות הקרטונים והצעצועים. "זה לא נגמר" היא אמרה. ובכן, נתנו לחדר "צורה". והיא צדקה. בסוף הוידאו עדיין לא סיימנו למיין הכל – אבל מכיוון שהחדר נראה מסודר ואסתטי – יהיה לה יותר נעים להמשיך את המיון וליישם את ההמלצות להמשך שזה, בגדול, "להחביא" חלק גדול מהצעצועים ולהשאיר רק את אלה שרלוונטיים בחוץ. ובאופן אסתטי ונגיש. כמו בוטיק יוקרתי.
בבית אחר אחרי מעבר דירה – סידרתי בין היתר את החדר של הילד, פגשתי אותו לזמן קצר כשהגיע הביתה. את רוב היום הוא בילה עם סבא וסבתא שלקחו אותו לסרט ופינקו אותו. חופש גדול או לא חופש גדול?
בתמונה הבאה שילבתי צילומים שצילמתי בשתי דירות שונות, באחת ארזתי את התכולה לפני המעבר ובשניה פרקתי את התכולה אחרי המעבר. לפעמים שוכרים את שירותי גם וגם.
התמונות האחרונות הן דגימות קטנטנות מיום עבודה ארוך שלי עם צוות עובדות מקסימות. פרקנו המון ארגזי קרטון שחברת אריזה מקצועית בחו"ל ארזו למשפחה ישראלית שחזרה משליחות. היו להם ה-מ-ו-ן צעצועים שקיבלו מהמשפחה בחו"ל. לפתוח ארגזי קרטון, למיין, לארגן את הריהוט באופן אסתטי והרמוני כפי שאתם רואים בצילום – בחדר לא גדול מאד – זה מבצע לא פשוט.
התוצאה: חדר נעים, הצעצועים ממויינים ונגישים אבל צפופים מדי. לאמא של הבנות הצעירות השארנו את עבודת דילול הצעצועים, הבובות, המשחקים, התחפושות – חלקם "חייבים" להימסר לתרומה, אחרת יהיה בלאגן שקשה להשתלט עליו.
מקווה שעזרתי לכם.
אתם מוזמנים לשתף בטיפים מנסיונכם, לשאול שאלות – בתגובות.
מבטיחה לענות לכולם.