ביום חורפי קר ואפור במיוחד, יום חשוך ומדכא, הכנתי מרק כתום לשיפור מצב הרוח. אני אוהבת צבעים. את כולם. אבל בצבע הכתום יש משהו מושך במיוחד.
בילדותי ציירתי הרבה מאד תפוזים ופרחי צבעוני כתומים, כי רציתי לצייר כתום גם כיום קלמנטינות מבשילות על העץ בכתום עז משמחות אותי. גם עץ תפוז בגוון כתום רך יותר.
מה יש בצבע הכתום שמשמח אותי כל-כך?
למה צבע כתום משמח אותי?
מהי, בעצם, ההשפעה של הצבע הכתום עלינו, האנשים?
שאלתי את ד"ר שולמית רונן, מרפאה בשיטת תרפיית אור וצבע ובעלת ידע עצום על צבעים ועל אנשים. ד"ר שולמית נתנה לי הרצאה ארוכה ומרתקת שאת חלקה הקטן הבאתי לכאן.
כתום זה צבע מאד מיוחד. צבע ממריץ ומרענן, משדר שמחה והתלהבות, אומץ ובטחון ועשוי לתמוך באנשים לעשות דברים שונים מהרגיל.
הכתום עוזר לקבל החלטות ולהוציא רעיונות מהכוח אל הפועל. הכתום מגביר את היכולת לעבוד עם אנשים ולאהוב אנשים. עוזר לתקשורת.
אבל כדי להבין מהו הצבע הכתום חשוב להבין שהוא חלק ממערכת. העובדה היא שכתום נוצר משילוב של הצבעים אדום וצהוב, שני צבעים עוצמתיים מאד ועוזר לאזן אותם.
האדום הוא צבע של כוח ותשוקה לחיים, אדום לא מאוזן יוצר אלימות. הצהוב הוא נוכח. הוא הצבע הבהיר והבולט ביותר מבין הצבעים. בעולם החי הוא מסמן אזהרה. במיוחד כשהוא משולב בצבע שחור. צהוב ואדום הם צבעים חזקים אך עובדה מעניינת היא שלאור כתום עוצמת חימום גבוהה מזו של האדום ושל הצהוב כל אחד לחוד.
כתום הוא המרפא
לכל צבע יש השפעה על הבריאות שלנו. לכתום יש השפעה מיטיבה על דרכי הנשימה, בלוטת התריס, הפרקים, הרחם, כיס המרה. הכתום עוזר לשחרר את מה שלא ניתן לעיכול. לצבע הכתום יש השפעה על העצמה, חיוניות ויצירת חלב אם ולכן לאשה בהריון ואחרי לידה מומלץ ללבוש בגדים כתומים. הצבע הכתום מגביר תיאבון. אם נצבע את המטבח שלנו בכתום אינטנסיבי – נמצא את עצמנו נמשכים אליו, שוהים בו כמה שיותר זמן ומן הסתם נבשל יותר ונאכל יותר.
במקומות עבודה מומלץ לשלב צבע כתום כדי להשפיע לטובה על התקשורת בין האנשים ועל תפוקת העבודה. לכתום יכולת ליצור אוירה טובה, שמחה ואופטימיות. הצבע הכתום עוזר לוותר ולשחרר את מה שלא מתאים. בכך הוא מונע היתקעות, התעקשות על דרכים שלא עובדות ומקדם הגשמה של האמביציה ומימוש של רעיונות יעילים. בחדר השינה מומלץ לשלב גווני כתום רך בכיוון של אפרסק. גוון שיוצר רגיעה ומסייע לשינה טובה.
ללבוש בגדים כתומים? – אין ספק שצריך אומץ ללבוש בגדים כתומים אולם מי שיעז ישתלם לו, משום שהכתום משרה אומץ. לכן, אם אתם רוצים לחיות חיים של שמחה וחגיגה ליבשו כתום. אולי אפילו רק בתוך הבית. כהתחלה…
אביזרים כתומים בבית שלי
אחרי ששוחחתי עם ד"ר שולמית רונן הסתכלתי סביבי. פה ושם אפשר למצוא אביזרים כתומים ברחבי הבית. קערת פירות ההדר שקטפתי מהעצים בחצר מקשטים את פינת האוכל. החלטתי להשיג לעצמי פיג'מה כתומה וגם סינר כתום לעבודה במטבח.
ואם כבר אנחנו במטבח – אולי בא לכם לטעום מהמרק הכתום שבישלתי? רציתי להבין לעומק, אחת ולתמיד, למה מרק כתום נחשב למרק בריא? למה דווקא בחורף כדאי לאכול מרק כתום? את השאלות האלה שאלתי את ארי לנס, מומחה לריפוי מערכת העיכול באמצעות רפואה סינית. איש חכם ונעים. וזה מה שהבנתי מההסבר:
כתום ואלמנט האדמה
הצבע הכתום משוייך על פי הרפואה הסינית לאלמנט האדמה.
אלמנט האדמה מסמל את היכולת לייצר ולשמור על שיגרה יציבה. הדבר חשוב בייחוד בזמן של שינוי. בכל שינוי אנו מביאים משהו חדש לחיינו, ואנו יוצאים מאזור הנוחות שלנו. כדי להצליח להכיל את השינוי ולאמץ אותו אל תוך חיינו, עלינו לשמור על פיסה של אדמה יציבה, כזו שאפשר לסמוך עליה. אדמה בריאה מאפשרת לנו לעבור שינויים ללא טלטלות פיזיות וריגשיות: כמו במעבר בין עונה, בין עבודות, בין הגן לבית הספר, בין זמנים (ג'ט לג) ועוד. האדמה קשורה בגוף למערכת העיכול. אדמה פוריה מאפשרת צמיחה גם של החשיבה.
בגוף מערכת העיכול מייצגת את אלמנט האדמה על פי אותו הרעיון. העיכול משנה את המזון והופך אותו לחלק מגופנו בצורה הרמונית. מתי אין הרמוניה? כשיש גזים, כאבים ואי נוחות בבטן, מלאות ונפיחות לאחר הארוחה, שלשולים ועצירות, בחילה, צרבת ודלקות שונות לאורך מערכת העיכול.
ואם נמשיך באותו הקו, גם יכולת החשיבה קשורה לאלמנט האדמה. אנו מסוגלים לחשוב, להסיק מסקנות, לזכור ולהתרכז בזכות יכולת ה"עיכול ועיבוד" של מערכת העיכול. פעמים רבות אני רואה בקליניקה שכאשר העיכול משתפר, המחשבה מתבהרת.
הרפואה הסינית מכנה את היכולת לשינוי והתמרה בשם "אש". יש גם אש במערכת העיכול, והיא האחראית על פירוק והפיכת המזון לאנרגיה בה הגוף יכול להשתמש: מינרלים, ויטמינים, פחמימות, שומנים וכו'…
בטבע, באדמה הפוריה ביותר יש לחות במידה מתאימה המזינה את הצמחים הגדלים בתוכה. עודף של לחות יגרום לצמחים להרקיב ואת מקומם יתפסו הפטריות ועצי המים. בעצם, אדמה שבה עודף לחות ללא ניקוז הופכת לביצה. כאשר במערכת העיכול נוצרת "ביצה" היא הופכת לבית גידול מתאים לפטריות. קנדידה, למשל, תשגשג בתנאים כאלה. הלחות היא סימן לפסולת שמתנקזת בגוף וגורמת לסימפטומים של מלאות, כבדות, עייפות אחרי האוכל וגזים במערכת העיכול ולעיתים לצואה רירית. במצב של עודף לחות יש צבירה של נוזלים בצורת בצקות ברגליים, נפיחות באזור הפנים עם סינוסים מלאים, דלקות אוזניים, שיעול ליחתי. אם יש כאבים בגוף הם יהיו עמומים, כבדים ומפושטים.
המזון המייצר לחות הוא בראש ובראשונה מזון מהיר, משקאות ממותקים, שומן טראנס, מזון מטוגן סוכרים (גם פירות), קמח לבן. בנוסף, תזונה שאינה מבושלת כגון סנדוויצ'ים וסלטים טריים יכולים לתרום ללחות. כל אלו מחלישים את "אש" העיכול ולא מאפשרים פירוק ועיכול תקין, וכך נוצרת פסולת.
הצד השני של המטבע הוא יובש. באדמה יבשה יש מעט חיים. בגופנו הדבר בא לידיי ביטוי ביובש במערכת העיכול היכול להתבטא ב: צרבת, אולכוס ועצירות. העור יבש, השיעול יבש… הבנתם את הרעיון. מזונות התורמים ליובש הם מזון אפוי, צלוי, ופריך כמו קרקרים, פריכיות אורז, גרנולה.
המרק הכתום מציל את האדמה
לכל מרק יש את הפוטנציאל להקל על מערכת העיכול. מרק חם מחזק את "אש העיכול", הבישול יסודי וכך הוא קל לעיכול גם למי שהעיכול קשה לו: ילדים, קשישים וכל מי שמרגיש את הבטן.
הטעם הדומיננטי הוא המתוק שהוא טעם מנחם, מרגיע, מרפה את מערכת השרירים והעצבים. הטעם שמאפשר לנוח רגע כדי לעכל את המזון וכדי לייצר ממנו אנרגיה. אנו מוסיפים פעמים רבות גם את החריף כדי לחמם את "האש" ולהקל על העיכול. תבלינים כמו ג'ינג'ר, הל, פלפל שחור וקינמון, יוסיפו טעם ויהפכו את המרק לקליל יותר.
אפשר לעשות ואריאציות שונות למרק הכתום כדי להתאים אותו למצבי יובש או לחות: דלעת, סלרי, פטרוזיליה, דלורית וגזר – למצבי לחות. מתאימים למעוניינים לרזות או להיפטר מנפיחות ובצקות. בטטות – מתאימה למצבי יובש ולמי שמעוניין לעלות במשקל, ואינו מתאים למצבי לחות.
לקריאה נוספת על ריפוי מערכת העיכול..
אין על מרק כתום בחורף. מרק כתום מחמם בכל המובנים, משביע וטעים. אבל איך בדיוק מכינים אותו? מישהו רוצה מתכון למרק כתום טעים במיוחד?
מה נאכל היום? כמובן – מרק כתום. המרק הכתום של זהבי
שאלתי את זהבי זיו, שף ומנחה סדנאות בישול בריא, איך הוא מכין את המרק הכתום המדהים שלו, זה עם הפיטריות. אז ככה: אותי לימדו שקודם כל מטגנים בצל קצוץ לקוביות בסיר. אז זהבי לא מטגן את הבצל אלא מאדה אותו במים. ולמה? הבריאות. פעולת הטיגון מחממת את השמן מאד, החימום הזה מקלקל את השמן וגורם לו להתפרק, ליצור רדיקלים חופשיים (נכון שזה נשמע מפחיד?) ובהשפעה מצטברת עלול לסרטן. לכן, את השמן – שמן זית שהופק בכבישה קרה – זהבי מוסיף בסוף הבישול. למרות שמדובר בכמות קטנה (כף אחת) הטעם מורגש ומרגש את הפה.
דבר נוסף: זהבי חותך את הירקות לפני הבישול לקוביות קטנות. למה? כי קוביות קטנות מתבשלות יותר מהר. בישול קצר יותר הורס פחות ויטמינים מבישול ממושך. במרק המסויים הזה יש גזר ובטטות. על הגזר זהבי כתב מאמר מרתק. אגב, אם הירקות אורגניים – מומלץ לבשל אותם עם הקליפה כי בקליפה הטעם יותר חזק ובה נמצא ריכוז גדול יותר של ויטמינים, מינרלים ותאית שחיוניים לבריאות שלנו. זהבי טוען שירקות אורגניים גם מתבשלים יותר מהר.
שיהיה לך יום כתום!
בקיצור, אם עצוב לכם, אם אתם מרגישים "תקועים" וקשה לכם לקבל החלטות, אם אתם נוטים לדחיינות וסוחבים את החיים בקושי – הוסיפו כתום לחיים.
אכלו מאכלים כתומים,
לבשו בגדים כתומים (בבית, אם לא מתאים לכם),
הקיפו עצמכם באביזרים כתומים.
מעניין מאוד
מעניין מאוד
נא לשלוח לי תמיד אימייל כזה