כל מיני אפשרויות מיון. מה נבחר?
הקושי והקלות בהתמצאות קשור לאיכות של המיון. ככל שהמיון פשוט ומדויק יותר כך נזכור הרבה יותר בקלות איפה המקום של כל דבר. מיון פשוט והגיוני מחזיק מעמד לאורך שנים רבות. למשל… היה אצלי טכנאי של מכונת כביסה. הוא שאל אם יש לי במקרה דף מידע על הנתונים הטכניים של המכונה. מצאתי את הדף הזה תוך דקה וידעתי שאם הוא לא במקום שחיפשתי (ומצאתי) אז אין לי אותו בכלל. כי הוא לא יכול להיות במקום אחר. איך מגיעים למצב כזה שיודעים לאן לגשת למצוא משהו שתייקנו לפני שנים? אנסה להסביר על ידי דוגמאות.
נניח שאנחנו עומדים לסדר ארון בגדים די עמוס. יש בו חליפות, מכנסיים, חולצות, מעילים, ז'קטים, סוודרים, צעיפים, חגורות, פיג'מות, בגדי ספורט. כשנגשים לסידור ארון בגדים, ממש כמו שניגשים לסידור של כל ארון אחר בבית קובעים לפי מה למיין את התכולה שלו.
אפשר למיין לפי סוגי בגדים (רצוי) וגם עונות, יש אנשים שאוהבים לסדר לפי צבעים. לדעתי כדאי למיין גם לפי שימוש. כלומר: חליפות ספורט בנפרד מחליפות אלגנטיות. השאלה היא מה עושים כשיש רק חליפת ספורט אחת. האם נקצה לה מקום על המדף? בדרך כלל נצרף אותה לבגדים מסוג שונה אך קרוב כמו בגדי טיולים או בגדי בית. בגדים זה פשוט יחסית. מה שיותר מורכב זה הסדר בתוך המחשב, למשל.
אם קרה לכם שחיפשתם קובץ במחשב או מסמך מודפס והתקשיתם למצוא אותו – זה מפני שלא תייקתם אותו במקום הנכון. נכון שאפשר לפתוח תיקייה בתוך תיקייה ובכך למיין את המידע באופן היררכי. כשההיררכיה נכונה – קל יותר למצוא את הקבצים, כשהיא לא נכונה – קבצים הולכים לאיבוד, נוצרים כפילויות והמחשב או הקלסר נעשה מבוך.
איך נדע איזה מיון עובד ואיזה לא?
איך אני יודעת? אני מציעה הצעות ללקוחות שלי ומקשיבה היטב לתשובה. לא רק למה שהם אומרים אלא בעיקר לאיך. אם הם מתלהים – בינגו! זה זה. אם מהססים – ממשיכים לחפש את המיון הנכון. כל אדם ואופן החשיבה שלו, אין נכון מוחלט ולא נכון מוחלט. יש מקובל יותר ומקובל פחות. המיון המוצלח הוא כזה שקל לזכור אותו, שהוא הגיוני, מתבקש, אפשר לומר אפילו 'טבעי' לנו.
מה זאת אומרת מיון שלא עובד?
מיון שלא עובד הוא מיון מסורבל, גס מדי או להיפך, נכנס לפרטים מיותרים ומנג'ס. קשה לזכור אותו ואנחנו שוב ושוב מתבלבלים. לכן הוא לא נשמר. מיון רע גורם לנו להתרחק כמה שיותר רחוק מלמיין ולסדר. מיון רע מעייף אותנו. אנחנו לוקחים הפסקה ו… שוכחים לחזור.
זה קורה, למשל, בניירת מסורבלת. כלומר: ניירת שכל מסמך בה יכול לשמש בכמה שימושים, להיות מוזכר בכמה מסמכים אחרים. למשל: חומר לימודי, חומר משפטי, ארכיון. אם נקח ארכיון של ישוב, למשל, האם למיין את החומרים לפי האנשים המעורבים? לפי שנים? לפי נושאים? במקרה כזה בנוסף על התיוק והסידור לפי קריטריון מסויים אני מציעה לעשות אינדקס. כלומר מפתח. כמו שיש בספרי עיון ובאנציקלופדיות.
מיון טוב זה מיון פשוט
כמה שהמיון יותר פשוט – כך טוב יותר. אם נוח לכם למיין את חומרי הגלם במזווה לסוגים – מצויין. אבל אם נוח לכם למיין למתוק/מלוח/חמוץ/נייטרלי – גם זה מצויין. אם כל מכשירי הכתיבה שלכם נכנסים לקלמר אחד קטן – איפה כדאי לכם לשים אותו? במשרד הביתי? במגירה של חפצים שימושיים (יחד עם פנס, סרט מידה ומברג)?
לעומת זאת, אם יש לכם הרבה מאד מכשירי כתיבה ואתם משתמשים בהם לעיתים קרובות מאד, אין לכם סבלנות לחטט בקופסא או במגירה, אתם רוצים עפרון / עט / טוש סימון עכשיו. כדאי לכם להשקיע במיון וגם להקדיש רגע קטנטן של תשומת לב כשאתם מחזירים אותו למקום, כדי לוודא שהחזרתם למקום הנכון.
התפקיד שלי, בין היתר, הוא לעזור לכם למצוא את המיון שישרת אתכם באופן הטוב ביותר.